JAK INSTALOVAT NOVOU OMOTÁVKU NA ŘIDÍTKA JÍZDNÍHO KOLA

Při instalaci omotávky dodržovat níže popsané zásady, aby nedošlo k jejímu uvolnění a kompromitování řízení kola. Pokud ji nechcete provádět sami, navštivte náš cykloservis v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Nástroje:

šroubovák, nůžky, novou omotávkou, zátky, ladicí nebo kontrastní izolační lepicí pásku

Postup:

  1. Příprava řidítek

Odlepíme zarovnávací pásku a odmotáme starou omotávku.

Zkontrolujeme, že povrch řidítek je suchý, čistý a nepoškrábaný a že kabely jsou upevněny k řidítkům.

Spodní část řidítek bývá náchylná k utržení pásky či jejímu poškrábaní. Omotáme tuto část řidítek izolační páskou, lepicí stranou nahoru, což pomůže udržet omotávku na řidítkách,  i když se ošoupe nebo částečně odtrhne.

  1. Omotání nové pásky

Omotávky jsou dodávány s extra proužkem, kterým se zakryjí objímky brzdových pák, pokud ne, nastříháme tyto proužky ze samotné pásky, která je vždy o něco delší, než je potřeba.

Nastrčíme konec pásky do řidítek a přilepíme ho tam. Začneme omotávat pásku na konci řidítek, na vnější straně, dál od představce.

Pásku na pravé straně omotáváme proti směru hodinových ručiček – přes a dolů na vnitřní straně, pod a nahoru na vnější. Výsledkem bude, že při držení nahoře na řidítkách budeme pásku napínak, nikoli povolovat. Kvůli přirozenému pohybu rukou směrem ven na dolní straně řidítek se někdy doporučuje začít omotávat směrem ven (na pravé straně po směru hodinových ručičen a na levé proti)  a u brzdových pák směr změnit směrem dovnitř. To ale pro pásky s vytištěným logem není vždy vhodné.

Páska musí být napnutá po celé délce a překrývat se. To znamená dvojitou vrstvu ochrany rukou a vyvarování se tvoření mezer.

Jakmile se dostaneme k brzdovým pákám pokračujeme ve stejném směru, aniž bychom extra omotávali tělo pák.

  1. Zarovnání

Jakmile dosáhneme konce řidítek (střed), nařízneme pásku nůžkami tak, aby tvořila rovný konec napříř řidítky a ustřihneme pásku.

Než ukončíme pásku, zkontrolujeme, že jsme na řidítkách nenechali žádnou mezeru.

Napneme a omotáme konec pásky a přilepíme ho kouskem izolační pásky. Omotáme lepicí pásku třikrát kolem řidítek a ustřihneme konec tak, aby byl schován na spodní straně řidítek.

  1. Druhá strana

Postupujeme stejně na druhé straně řidítek, pouze opačným směrem. Na levé straně se páska omotává po směru směru hodinových ručiček.

  1. Zátky

Nakonec nastrčíme zátky do řidítek a pevně zatlačíme nebo zatlučeme plastovou palicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *