JAK VYMĚNIT ŘADICÍ LANKO (BOVDEN) NA SILNIČNÍM KOLE

Špinavá lanka kompromitují řazení, jejich čištění a lubrikace (viz článek JAK PEČOVAT O PŘEVODY) a  včasná výměna předejde nutnosti měnit spolu s nimi  i bovdeny. Pokud ale je problém instalovat lanka skrz bovdeny, je dobré je vyměnit spolu s lanky. Pokud si opravou nejste jisti, svěřte ji našemu servisu jízdních kol v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Nástroje:

Štípačky na lanka, hex klíče, papírové ubrousky, olej na řetěz a koncovky na bovdeny a lanka

Postup:

Následující postup popisuje výměnu lanka zadního ěmniče, ale u předního měniče je postup stejný.

  1. Odstranění starého lanka

Přeřadíme na nejmenší pastorek vzadu, ustřihneme koncovku lanka, povolíme ukotvovací šroub lanka. Pokud budeme měnit i bovden, je potřeba sundat omotávku z řidítek.

Nyní odstraníme lanko (a bovdeny) z rámu a uvolníme ho z brzdové páky jejím zmáčknutím.

  1. Příprava bovdenů a lanka

Naměříme délku bovdenů podle původních a nastřiháme je. Konec bovdenu by měl být co nejvíce rovný, bez otřepů drátové výztuhy a bez prasklé bužírky, jinak bude třeba konec zastřihnout znovu.  Ústí bovdenu (jeho drátovou výztuhu) rozevřeme pomocí tenkého šroubováku, aby se lanko lépe provlékalo, a nasadíme na něj plastovou koncovku.

Na papírový ubrousek kápneme trochu oleje na řetěz, případně teflonového či jiného oleje vhodného k promazání lanek, a protáhneme olejem celé lanko.

  1. Osazení bovdenů a lanka

Osadíme nový bovden do páky a dorazu na rámu a instalujeme omotávku na řidítka.

Protáhneme lanko tělem páky, podržíme lanko napnuté a druhou rukou řadíme s pákou, abychom se ujistiji, že je konec lanka správně usazen v páce.

Lanko zasuneme do koncovky bovdenu a provlékneme ho skrz bovden, pak konec bovdenu nasadíme do dorazů v rámu, lanko provlečeme skrz vodítko na spodní straně středové trubky a nasadíme zbývající bovden, který rovněž osadíme do dorazů v zadní vidlici a měniči.

  1. Předpínání lanka

Předpínání lanka ho usadí v rámu a předejde nutnosti seřizovat ho znovu po pár ujetých kilometrech.

Napneme lanko a ukotvíme šroubem. Několikrát pevně, ale ne nadměrně zatlačíme na řadicí páku, aniž bychom řadili, čímž  usadíme lanko po celé jeho cestě rámem.

  1. Indexování měniče

Povolíme kotvu lanka, úplně zašroubujeme doraz v páce a vyšroubujeme zpět o jednu celou otáčku.  Pomalu otáčíme pedály a rukou posuneme řetěz na druhý nejmenší pastorek, tím zbavíme lanko průvěsu. Napneme rukou lanko a znovu ho ukotvíme. Otáčíme pedály a řetěz by se měl vrátit na nejměnší pastorek.

Otáčením dorazu v páce doladíme řazení, pokud je váhavé (viz článek JAK SEŘÍDIT PŘEVODY).

Zkrátíme lanko za měničem na délku několika centimetrů od měniče a instalujeme koncovku.