JAK INSTALOVAT JEŽKA ŘÍZENÍ NA KOLE

Ježek řízení ve tvaru hvězdice je nalisován do sloupku řízení a umožní sestavení vidlice a hlavového složení a jeho seřízení.

Ježek řízení ve tvaru hvězdice se používá pro ocelové či hliníkové sloupky, zatímco do karbonových či tenkostěnných hliníkových sloupků se intaluje ježek ve tvaru klínů. Zátky jsou pak buď hlubší – nylonové, nebo slitinové, které jsou mělčí.

Instalace se obvyle provádí pomocí speciální narážeče a je důležité, aby byl ve sloupku řízení usazen rovně, jinak kompromitujeme celé hlavové složení a řízení kola. Nechcete-li tuto práci provádět sami, navštivte naši opravnu kol v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Nástroje:

Narážeč ježka, palice.

  1. Příprava

Narážení provádíme ideálně s vidlicí mimo kolo (viz JAK DEMONTOVAT HLAVOVÉ SLOŽENÍ).

Pokud instalujeme novou vidlici, je nutné nejprve zkrátit sloupek řízení (viz článek JAK ZKRÁTIT SLOUPEK ŘÍZENÍ).

Pokud potřebujeme reinstalovat ježka, ideálním způsobem, jak odstranit stávajícího, je vytlačit ho spodkem sloupku pomocí dlouhého šroubu, tyče či vyrážeče a kladiva. Není li možné ježka úplně vyrazit, pak ho pouze zarazíme hlouběji do sloupku.

  1. Narážení ježka

K instalaci je možné použít šroub správné velikosti, kladivo a zátku, nicméně speciální nářadí usnadní práci a zajistí, že ježek bude usazen ve sloupku rovně. K instalci použijeme nového ježka, nikoli původního, kterého jsme vyrazili ze sloupku.

Ježka plně zašroubujeme do narážeče s okraji hvězdicovité matky směřujícími k rukojeti nástroje.

Opřeme nohy vidlice o podlahu, vypodložíme je hadrem, abychom nepoškodili patky.

Umístíme hvězdicovitou matku do sloupku a pomocí palice natlučeme matku do sloupku. K tomu je třeba síly, ale snažíme se, abychom udrželi nástroj a ježka rovně, především když začínáme zatloukat.

Jakmile je matka v maximální hloubce, kam je možné ji zarazit, zkontrolujeme, že narážeč sedí rovně po celém obvodu na sloupku. Pokud ne ještě nekolikrát udeříme do nástroje palicí, abychom narážeč srovnali.

Odšroubujeme narážeč a (re)instalujeme vidlici (viz JAK NAMONTOVAT HLAVOVÉ SLOŽENÍ).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *