JAK NAMONTOVAT  ZÁMKY SILNIČNÍCH TRETER

Nášlapné pedály umožňují efektivnější šlapání aplikováním síly nejen tlakem do pedálů, ale i jejich vytahováním směrem nahoru.

Zámky jsou obvykle součástí dodaných pedálů, ale boty nemusí být s pedály kompatibilní. Shimano SPD SL pedály použvají systém upínání třemi šrouby.

Shimano vyrábí tři typy zarážek, které se liší mírou tzv. floatu, tedy míry pohybu, který klip umožňuje, když je v něm tretra upnuta, a jsou barevně odlišeny. Začátečnická, žlutá verze umožňuje pohyb 6 stupňů, prostřední modrá 2 stupně a nejvyšší červená nulový pohyb.

Špatné nastavení zarážek na cyklistických tretrách zhoršuje krevní oběh v chodidlech a bolest v kolenou a svalech.

Chcete-li mít jistotu, že budou vase pedály správně isntalovány navštivte náš servis jízdních kol v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Postup:

  1. Úhel zámků je důležitý, zejména pokud je cyklista plochonohý či lehce šmajdá – špatné nastavení může způsobit zranění kolenou. Ideálním způsobem, jak zjistit míru případného vybočení nohou, je posadit se na stůl obkročmo s nohama volně visícíma po stranách. Pozice nohou zakreslíme na A4 list papíru.
  2. Obujeme si tretry, zjistíme pozici polštářku chodidla v botě a vyznačíme ji na bok zakrytý proužkem maskovací pásky.
  3. Přišroubujeme zámky k tretrám, ale nedotahujeme.
  4. Upneme nohu do pedálu a vrtěním posuneme zarážky tak , aby značky na boku treter byly v lini s osou pedálu při pohledu shora. Zároveň nastavíme úhel nohy v pedálu podle měření v prvním kroku.
  5. Uděláme si značku na zarážky na podrážce boty a po uvolnění nohy z pedálu zkontrolujeme, že značky stále sedí, a teprve pak pevně dotáhneme šrouby.

Pro montáž a nastavení zámků viz také JAK VYMĚNIT NÁŠLAPNÉ ZÁMKY, JAK  NASTAVIT ZÁMKY NA CYKLISTICKYCH TRETRÁCH.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *