JAK SE ZBAVIT BOLESTI PŘI SEZENÍ NA KOLE

Podráždění kůže a otlaky

Podráždění kůže z otlaků, které  vzniká třením o sedlo a pocením, bývá horší v začátcích cyklistiky, ale nevyhýbá se ani profesionálům (irský závodník Sean Kelly musel v roce 1987 vzdát Vueltu tři etapy před koncem v pozici lídra, protože měl takové bolesti, že nemohl sednout na kolo).

Bolest z otlaků je koncentrována do sedacích kostí, které nesou váhu při jízdě, a perinea, oblasti mezi genitáliemi a konečníkem.

Tření o sedlo způsobí podráždění kůže v oblasti vnitřních stehen, které může být velmi bolestivé. Jiným poblémem je zánět vlasových folikul, který je zpočátku bezbolestný a odezní sám, ale pokud je doprovázen tvořenímnežitů, ty bez ošetření porostou a mohou vás držet ze sedla na dlouhu dobu. Každé poškození kůže může vést ke vzniku vředu, kde bakterie pronikne hlouběji do kůže a může způsobit kožní infekci, pokud se neléčí.

Prevence

  1. Vybrat vhodné sedlo
  2. a) Použití sedla

Sedla se liší podle použití – silniční sedla, sedla pro horská kola, rekreační sedla.

  1. b) Šířka sedla

Dále je nutné zvolit správnou šířku sedla podle šířky sedacích kostí (nikoli velikosti zadnice) – kostnatých výrůstků na pánci, které nesou většinu váhy na sedle. Rozteč techto kostí se velmi liší, u mužů je to zhruba 100-136mm (průměr 118mm) u žen 112-148mm (průměr 130mm).

Měření se provádí pomocí pěnového nebo gelového sedátka, která odhalí místa největšího tlaku a tím lokalizuje sedací kosti. Posadíme se na 60-100mm vysokou sedačku, na kterou položíme sedátko, nohy si podložíme a nakloníme se do své přirozené jízdní polohy. Změříme rozteč středu otlaků a přidáme 25-30 mm.

  1. c) Anatomie sedla

Tvar sedla se liší od univerzálních profilů vhodných díky tvaru a šířce pro většinu cyklistů.

 

Pro štíhlejší cyklisty, s vypracovanějšími stehny, kteří preferují více agresivní pozici a sezení více vpředu (typickou pro vrchaře) bude vhodnější širší profil sedla.

 

Užší profil sedla je vhodný pro statnější jezdce se silnějšími stehny a cyklisty, kteří preferují jízdu ve vzpřímenější pozici.

 

Více viz JAK VYBRAT SEDLO NA KOLO.

 

  1. Nastavení sedla

U sedla se nastavuje výška, sklon a předozadní pozice. Sedlo příliš nízko nutí zyklistu pohupovat se v bocích, takže se více tře a odírá o sedlo. Podobně sedlo příliš v předu nabo vzadu nás bude nutit měnit často pozici a opět může odjít k podráždění.

Nastavení sedla viz JAK NASTAVIT SEDLO NA KOLE.

  1. Kalhoty s vycpávkami

Kalhoty či šortky s cyklovložkou jsou nezbytnou součástí pohodlného sezení při jízdě.

Vycpávky, které chrání naše spodní partie při kontaktu se sedlem, se liší v kvalitě a rozmístění materiálu v místech, kde  je ochrana nejvíce třeba. Kvalitnější lycra zajistí, aby vložka seděla na místě, kde má.

Je možné zakoupit kalhoty s cyklovložkou, která je navržena pro druh cyklistiky, který provozujeme. Liší se sílou vycpávky a jejím rozmístěním. Pro silniční cyklistiku je vložka posunuta více dopředu, aby chránila při pozici vepředu a dole v řidítkách. Někteří výrobci také vyrábějí vložky podle šířky sedla.

  1. Krém na cyklovložky

Speciální krém, který se aplikuje buď na kalhoty v oblasti rozkroku nebo přímo na kůži, má antibakteriální  účinky (eukalyptus, čajovník) a  pomáhá snížit tření mezi kůži a látkou a látkou a sedlem.

Krémy jsou různého druhu – parfémované, chladící, vyrobené z přírodních ingrediencí nebo cílené na výkonostní cyklisty.

Vhodnější je krém v tubě, který zamezí kontaminaci krému bakteriemi při aplikaci.

  1. Udržovat čistotu

Vlhko a teplo, které vzniká při pohybu na sedle, je živným prostředím pro bakterie a vznik infekce či podráždění kůže. Jedním z častých příčin podráždění kůže je zánět vlasových folikul.

Proto je potřeba udržovat vše čisté, sprchovat se co nejdříve po jízdě a vyvarovat se opakovanému nošení cyklistických kalhot i po sebekratší jízdě a udržovat čisté i sedlo.

Co když bolest z jízdy trvá ?

I když dodržíte všechny zmíněné kroky, bolest v rozkroku a podráždění kůže může přetrvávat, zejména pokud nejezdíme tak často. S frekvencí jízdy by měla intenzita těchto obtíží klesat. Pokud ne, je možné, že potřebujete provést přenastavení sedla či vyměnit sedlo za jiné. Viv JAK NASTAVIT SEDLO NA KOLE. Je vhodné navštívit odborníka.