JAK ODSTRANIT ZVUKY VE STŘEDOVÉM SLOŽENÍ KOLA

Vrzání

Zdrojem vrazání mohou být jakékoli komponenty spojené s klikami – uvolněné kufry pedálů, kliky  na středové ose nebo převodníky, špatně seřízená ložiska středového složení či pedálů. Zdrojem zvuků mohou být samozřejmě i komponnety, které zdánlivě nemají s klikami co dělat, jako je sedlo, sedlovka, rám, kola nebo řidítka (viz kapitola Jak odstranit vrzání na kole).

Pokud jsme si jisti, že vrzání vychází z klik či středového složení, postupujeme dle následujícího návodu:

  1. Zkontrolujeme utažení šroubů převodníků – případně rozebereme a promažeme závity a hlavy šroubů převodníků vazelínou či středněpevnostním fixačním lepidlem na šrouby (viz kapitola Jak odstranit vrzání na kole).
  2. Zkontrolujeme utažení šroubů klik – pokud nejsou šrouby dotažené, zdrojem vrzání je pohyb klik na středové ose. Důvodem také může být nekompatibilita středového složení a klik – lze zkontrolovat na stránkách výrobce.
  3. Vrzání může způsobit koroze, která uvolní pojivo mezi zapouzdřenou osou sředového složení a miskami, umožňující pohyb mezi nimi – vyšroubujeme středové složení, lubrikujeme vnitřek misek a reinstalujeme.
  4. Zdrojem vrzání může být pohyb misek středového složení v závitech rámu – vyšroubujeme misky, lubrikujeme vazelínou a utáhneme správným utahovacím momentem dle specifikace (např. 50-70Nm u Shimano Octalink nebo čtyhřhranné zpuzdřené osy).
  5. Zvuky u starších typů středového složení s věnečkovými ložisky mohou být způsobeny špatným seřízením středové matice, poškozením závitů ve středové mufně, nedostatečným mazivem, prasklým ložisem, opotřebením některé části nebo uvolněním misek.
  6. U šroubovacích středů se středovou maticí nebo externími miskami Hollowtech může být zdrojem vrzání špatné lícování misek s rámovou středovou trubkou, misky musí být pararalně s jejím čelem – frézování čela středové mufny v odborném servisu by mělo problém vyřešit.
  7. Upínák přesmykače, který není dobře utažený, se může hýbat a způsobovat vrzání – dotažení či lubrikace pod upínákem zvuk odstraní.
  8. Rám může být prasklý v pouzdru středové osy nebo kolem něj, popřípadě závity ve středové mufně mohou být opotřebované či volné – tento problém je většinou neopravitelný.

 

Klepání

Klepání je obvykle způsobeno nedostatečným utažením klik či pedálů nebo špatným seřízením ložisek středu či pedálů. Vůli lze zkontrolovat tlakem na kliky směrem k rámu a od něj či nahoru a dolů na  pedály.

  1. Vůle v klikách

– utáhneme šrouby klik dle specifikace;

– pokud jde o střed s nastavitelnou středovou maticí, seřídíme ložiska;

– pokud seřízení nepomůže nebo se jedná o zapouzdřenou osu bez možnosti nastavit ložiska, jsou misky volné v závitech středové mufny  – dotáhneme dle specifikace výrobce;

– středová matice, případně misky s externími ložisky (Hollowtech) musí být asolutně paralelně s čelem středové mufny, pokud ne je potřeba je vymontovat a nechat v odborném servisu opravit závit ve středu nebo frézovat čelo mufny;

– pokud vůle přetrvává může jít o opotřebení čtyřhraného otvoru v klice vlivem nedostatečného utažení – kliky se musí vyměnit;

– vůle může být dána stržením či poškozením závitů misek nebo středu – problém může vyřešit výměna středu, ale pouzdro středu je většinou  neopravitelné.

 

  1. Vůle pedálech

– ložiska pedálů jsou špatně seřízena, nedostatečně lubrikována či opotřebována, je nutné provést revizi.

 

Nezávitová středová složení

Zapouzdřená ložiska, která jsou nalisována do středové mufny, mohou být zdrojem pohybu a vrzání, pokud tolerance mezi pouzdrem středové osy a miskami není správná vlivem nekvalitní výroby či kontroly kvality.

Shimano na rozdíl od SRAM neposkytuje výrobcům rámů doporučené rozměry středových pouzder pro daný typ misek a nechává na výrobcích, aby si dovodili ideální rozměry vzhledem k rozměrů misek.

Všeobecně platí, že vnitřní průměr pouzdra středové osy by měl být nepatrně menší než vnější průměr ložiskové misky. Levá a pravá strana středové mufny musí být ideálně kulaté, vzájemně soustředné a sousosé. Pokud jsou rozměry pouzdra vzhledem k miskám v toleranci, pak by měl střed fungovat bez chybičky.

Pokud tomu tak není, lze problém v nesprávných tolerancích nebo nekompatibilitě vyřešit pomocí speciálních adaptérů, které se vkládají do středové trubky a zajistí ložiskové misky proti pohybu.

Pokud se špatné tolerance vyskytují o kola zakoupeného z výroby, nabízí se uplatnění reklamace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *