JAK SERVISOVAT TLUMIČE NA HORSKÉM KOLE

Pokud chceme udržet hladký chod našich tlumičů, předejít nákladným opravám a  plně využívat potenciál odpružení na našem kole, je nutné provádět pravidelnou údržbu tlumičů v závislosti na četnosti našich jízd. Základní údržbu určitě zvládnete sami, pro důkladnější revizi tlumičů navštivte náš bikeservis v Plzni, kde vám rádi pomůžeme.

  1. Udržovat tlumiče čisté

Nečistoty jsou největším nepřítelem hladkého chodu tlumičů. Po každé jízdě je dobré otřít těsnění a vnitřní nohy předních a zadních tlumičů. Otíráme horizontálním pohybem napříč tělem tlumiče, nikoli svislým po tlumiči, protože tak pouze natlačíme nečistoty do těsnění.

  1. Ochranný sprej

Aerosolový ochranný sprej dodá tlumičům čistotu a lesk, ale hlavně bude odpuzovat nečistoty.

  1. Kontrola předpětí a seřízení odskoku a komprese

Po  každých několika jízdách je dobré zkontrolovat nastavení předpětí, odskoku a komprese, je-li jím náš tlumič vybaven. Pokud se nastavení změnilo, pak je pravděpodobné, že něco v tlumiči nefunguje a je nutná provést údržbu.

Je dobré vědět, že pokaždé, když našroubujeme pumpu do ventilu tlumiče, 10-15psi vzduchu se přesune z tlumiče do pumpy, takže první údaj na manometru bude vždy o to nižší.

  1. Plný servis

Plný servis vidlice či zadního tlumiče zahrnuje úplné rozebrání tlumiče, perfektní vyčištění, kontrolu opotřebení a poškození  a výměnu dílů před úplným sestavením zpět. Každé místo kontaktu v tlumiči je kontrolováno a  lubrikováno.

  1. Každoroční prohlídka

I když kolo některou sezónu nejezdíme tak často, jak bychom chtěli, olej v tlumiči se rozloží, těsnění vyschnou a popraskají a nečistoty proniknou dovnitř do systému. Každoroční servis tlumičů, udrží jejich chod v perfektní stavu a předejde nutnosti výměny částí. Navíc hladký chod odpružení vždy přináší více radosti při jízdě.

  1. Nevytahujte teleskopickou sedlovku

Pokud s časem poklesne pozice sedla na teleskopické sedlovce, nevytahujte sedlo nahoru. Pokud teleskop povytáhnete v oleji se vytvoří vzduchové bubliny. Olej namixovaný se vzduchem pak způsobí, že teleskop přestane fungovat. (Viz JAK ODVZDUŠNIT TELESKPICKOUS SEDLOVKU).

Pro nastavení tlumičů viz JAK NASTAVIT ODPRUŽENÍ, JAK FUNGUJE TLUMENÍ KOMPRESE A ODSKOKU a JAK NASTAVIT TLUMIČE PRO LEPŠÍ OVLÁDÁNÍ KOLA.