SKLÁDACÍ KOLA

Skádací kola jsou vynikající pro dojíždění, jízdu po městě a každého, kdo postrádá dostatek místa k uskladnění kola. Mohou být efektivně složena, takže není problém je převážet přeplněným vlakem či uskladnit v malém bytě.

Skládací kola jsou vyráběna různých velikostí ráfku a designu, nákup skládacího kola je kompromisem ceny, efektivity složení, kvality jízdy, ovládání kola a podobně. Ta nejdražší kola se rychle  složí do malého skladného zavazadla, takže mohou být snadno přenášena či schována pod stůl, a nabízejí jízdní vlastnosti srovnatelné s plnohodnotnými koly. Nejsou ale zrovna levná.

Viz také JAK ELEKTRIFIKOVAT SKLÁDACÍ KOLO.

K čemu budu kolo používat ?

Ne všechna skládací kola je možné složit do co nejmenší velikosti, kola s klasickou velikostí ráfku nabízejí podobnou jízdní pozici jako kola neskládací, ale nemusejí být ideální na převážení.

Dobrá zpráva je, že většina skládacích kol je z výroby vybavena nosiči zavazadel, blatníky a světly,  a ikdyž se musíte vzdát košíku na láhev, to není na překážku pro krátké jízdy městem.

Některé značky jako třeba Brompton nabízejí dokonce brašny vlastní výroby a také oblečení. Kola jejich značky jsou spíše životním style než dopravním prostředkem.

Viz také JAK VYBRAT KOLO NA DOJÍŽDĚNÍ.

Pozor na zloděje

Skládací kola jsou přitažlivá pro zloděje, ať už jakkoli drahá (levná). Z druhé strany, toto kolo můžete vzít s sebou do supermarketu nabo ho schovat pod stůl v kanceláři, takže není mnoho důvodů nechávat ho na ulici. Ale pokud už musíte, je dobré se vybavit kvalitním zámkem, který může uzamknout nejen rám, ale i obě kola, a sjednat si pojištění proti krádeži.

V opačném případě byste mohli splácet kolo, které už ani nevlastníte.

Kolik utratím za skládačku ?

Skládací kolo je možné sehnat za jakoukoli cenu, od tisíců korun a po desítky tisíc. Není ekonomické koupit to nejlevnější kolo, komponenty budou levné a těžké a opotřebují se rychle, a jízdu na takovém kole si patrně neoblíbíte.

Na druhou stranu nepotřebujete kolo na karbonovém rám, aby bylo kolo lehké na přenášení po schodech či nás dovezlo i s obědem do kanceláře.

Jaké kolo bych si měl pořídit ?

Na skládacím kolem je možné jezdit po celý rok. Důležitým faktorem při rozhodování, jaké kolo koupit, je jak ho plánuji používat a jak dlouhé vzdálenosti na něm jezdit. Tomu by měla odpovídat investice do kola.

Skládací kola s malými ráfky vyhovují spíše kratším cestám, to ale neznamená, že jízdní vlastnosti  kvalitnějších kol v této velikosti nemůže být dobrá.

Skládací kola s většími ráfky nabízejí obecně srovnatelné jízdní vlastnosti s normálnímí bicykly, ale většinou je není možné tak jednoduše složit a převážet v dopravním prostředku.

Ať už pořídíte jakékoli skládací kolo, vyřešíte problémy s jeho ukladněním a převážením v přeplněném metru či vlaku.

Skládací kola za zméně než 15 tisíc korun

Komponenty takévého kola by měly být jednoduché a základní. Pokud bude vybaveno kotoučovými brzdami, odpružením či velkým množstvím převodů, tyto komponenty nebudou pravděpodobně velmi kvalitní a budou poruchové.

Pokud bydlíte v kopcovitém městě, je pořád možné najít za tuto cenu kola s interními převody v náboji, které jsou vhodné, protože vyžadují malou údržbu v porovnání s konvenčnmi převody, i když takové kolo bude vážit víc.

Ráfkové či nábojové brzdy budou pro jízdu stačit, pokud budou kvalitní.

Skládací kola pod 30 tisíc

S rostoucí cenou skládacího kola se zkvalitní  jeho jízdní vlastnosti, přenositelnost a životnost. Pokud dojíždíte vlakem, budete pravděpodobně kolo skládat a rozkládat  několikrát denně. Takže komponenty musí tomu být uzpůsobeny a pro následnou jízdu v dopravním provozu musí být spolehlivost kola na vysoké úrovni.

Skládací kola přes 30 tisíc

Komponenty skládacích kol za tuto cenu jsou vyráběny s ohledem na kvalitu, nikoli cenu, a tomu odpovídá i materiál. Tato kola budou vybavena kotoučovými brzdami, karbonovými rámy, odpruženými vidlicemi a hladkým řazením.

Kola budou více specializovaná, lehká a rychlá kola pro jízdu na silnici, mohutnější rámy a kola pro jízdu mimo silnici, a turistická kola, která vydrží dlouhé jízdy bez poruchy.

Skládací mechanismus u těchto kol je spíše bonusem, nikoli primární funkcí. Spíš než na dojíždění jsou konstruována pro speciální druh ježdění, časté používání kola a snadný způsob uskladnění.

Viz také TURISTICKÁ KOLA.