NÁKUP NOVÉHO KOLA – JAK ZMĚŘIT KOLO

Správně nastavit kolo trvá dny, měsíce někdy i roky (viz JAK NASTAVIT MTB, SILNIČNÍ KOLO). Pokud měníme kolo za nové a chceme se vyvarovat hledání ideální pozice znovu od začátku, stačí pět minut našeho času, abychom změřili naše aktuální nastavení  a přenesli ho na nové kolo.

  1. Sedlo

a) Výška

Standardně měříme délku od osy šlapacího středu k horní hraně sedla podél sedlové trubky. Pokud budeme měnit délku kliky a pedály, která mají také rozdílnou výšku, je dobré změřit délku od horní hrany klece pedálu k hraně sedla.

b) Odsazení (setback)

Abychom zjistili, jak daleko je naše sedlo posunuto za šlapacím středem, kolo postavíme zadním kolem ke zdi a změříme vzdálenost nosu sedla od zdi a od této délky odečteme vzdálenost osy šlapacího středu od zdi.

  1. Řidítka

a) Nejprve změříme tzv. drop řidítek, tedy rozdíl ve výšce řidítek a sedla. Čím výše je sedlo vůči řidítkům, tím aerodynamičtější, ale možná méně pohodlná je pozice, v níž jezdíme.

Změříme výšku hrany sedla od země a odečteme výšku horní hrany řidítek od země. K měření můžeme použít vodováhu, kterou posadíme na řidítka či sedlo a změříme vzdálenost od její spodní hrany k zemi.

b) Dalším rozměrem je dosah řidítek, tedy vzdálenost od středu řidítek k nosu sedla. Tato vzdálenost se změní, pokud posuneme sedlo výše.

3. Stack a reach

Tyto dva rozměry jsou nejdůležitějšími parametry našeho rámu, protože mají největší vliv na výšku rámu a vzdálenost řízení od šlapacího středu. (Viz VELIKOST RÁMU SILNIČNÍHO KOLA).

Je možné je najít na stránkách výrobce našeho rámu, případně je změřit.

Výšku rámu, neboli stack, zjistíme tak, že od vzdálenosti horní hrany hlavové trubky od země odečteme výšku osy šlapacího středu nad zemí. Délku rámu, tedy vzdálenost osy hlavového složení od šlapacího středu (reach), pak zjistíme, odečteme-li od vzdálenosti osy hlavového složení od zdi vzdálenost šlapacího středu od zdi (měřeno se zadním kolem u zdi).

Tyto dva rozměry nám přesně napoví, jak se geometrie nového rámu liší od našeho původního, a jestli nám bude velikostně vyhovovat.

Více v článku JAK VYBRAT SPRÁVNOU VELIKOST KOLA.