JAK ZAJET NOVÉ BRZDOVÉ DESTIČKY NEBO KOTOUČE NA KOLE

  1. Čištění kotoučů

Před osazením nových destiček je nutné vyčistit kotouče, abychom je nekontaminovali olejem či jinou špínu ulpělou na kotoučích. Viz kapitola JAK VYMĚNIT BRZDOVÉ DESTIČKY NA KOLE.

  1. Kontrola nových destiček

Ujistíme se, že destičky jsou čisté a nepoškozené, a nebyly nikdy předtím používané. S již opotřebenými destičkami nikdy nezískáme maximální brzdnou sílu.

  1. Bezpečné místo

S již osazenými destičkami si najdeme vhodné místo k jejich testování – dlouhý, pozvolný sjezd s hladkým povrchem. Ideální je úsek cesty, který nám umožní rozjet se na 30 km/h a absolvovat několik zabrždění natvrdo.

  1. Přibrždění a zastavení

Existují různé techniky, jak zajet destičky. Jedna z nich je rozjet se, stisknout brzdu na5 až 6 sekund, abychom třením o destičky zahřáli kotouč,  a pak zvýšit tlak na páku a zastavit kolo. Zopakujeme postup 6 až 7 krát.

  1. Voda

Někdy se doporučuje opláchnout třmen a kotouč čistou a studenou vodou po každém zastavení.

  1. Malý počáteční účinek

Počáteční účinek brzd je malý, ale účinnost se zvýší s každým dalším zabržděním. Zahřátí destiček vypálí část jejich směsi do kotouče, což zamkne destičky a kotouč do sebe, takže brzdný účinek bude intenzivní a okamžitý.

  1. Nastavení páky

Po isntalaci nových detsiček, je nutné přenastavit brzdové páky, některé páky se nastavují automaticky jiné mechanicky pomocí stavěcího šroubu na jejich těle.

  1. Test na polní cestě

Ideálním testem, zda jsou brzdy dobře zajeté, je na drsnějším terénu mimo silnici, kde je potřeba se často rozjíždět a zpomalovat.