JAK VYMĚNIT BRZDOVÉ DESTIČKY NA KOLE

Opotřebení destiček je nutné pravidelně kontrolovat, čím drsnější jsou podmínky jěždění (bláto, déšť apod.), tím častěji. Při nákupu nových destiček je nutné vědět, jaký typ destiček se hodí do vašeho třmenu a take jaká brzdová směs, metalická či organická,je kompatibilní s vaším kotoučem.

Výměna destiček není náročná, pokud ji ale chcete raději svěřit odborníkům, navštivte náš specializovaný servis jízdních kol v Plzni, kde vám rádi pomůžeme.

 

Nástroje:

Klíč na rozevření pístů nebo plochý šroubovák s širokou hlavou, jehlové kleště, papírový ubrousek, čistič brzd, náhradní destičky.

Postup:

  1. Kontrola opotřebení

Odstraníme kolo.

Dáme si pozor, abychom náhodně nepromáčkli brzdu, jinak může dojít  k úniku kapapliny, a bude nutné brzdy odvzdušnit.

Zkontrolujeme tloušťku brzdové destičky, pokud je menší než 1 mm je nutné vyměnit (2,5 mm včetně kovové destičky). Pokud se destičky včas nevymění, pak hrozí poškození otouče při probroušení se brzdovou směsí na kovovou destičku, na níž je vrzdná směs nalepena.

  1. Demontáž destiček a čištění třmenu

Zatlačíme písty do třmenu pomocí klíče na rozevírání pístů nebo šroubováku. Je lepší to provést dokud jsou destičky ve třmenu, protože při zatlačení na nové destičky nebo přímo na písty, je můžeme poškodit.

Odstraníme závlačku, provlečnou nebo se závitem, která bývá zajištěna malou pružinkou.

Vyndáme destičky včetně rozpěrné pružinky pomocí jehlových kleští.

Vyčistíme vnitřek třmenu (viz článek JAK SERVISOVAT TŘMENY HYDRAULICKÝCH BRZD NA KOLE) a kotouč odmašťovačem a papírovým ubrouskem.

  1. Výměna a seřízení

Nasadíme do třmenu nové destičky s rozpěrnou pružinou a zajistíme závlačkou a pružinkou, nasadíme kolo. Při práci se vyvarujeme náhodnému zmáčknutí brzdy. Pokud se to stane, do system se může dostat vzduch a brzdy ztratí účinnost. Viz JAK ODVZDUŠNIT BRZDY SHIMANO/AVID/FORMULA/HAYES/HOPE/MAGURA/ TEKTRO NA KOLE.

Zkontrolujeme pozici třmenu vůči kotouči. Kotouč by měl procházet středem třmenu a rovnoběžně s jeho stěnami. Pokud tomu tak není provedeme vycentrování třmenu (viz kapitolu JAK VYCENTROVAT BRZDOVÉ TŘMENY NA KOLE).

Poznámka:

Před použitím nových destiček je potřeba vyčistit brzdové kotouče, aby nedošlo ke kontaminaci a znehodnocení nových destiček. Nové destičky je take potřeba takzvaně zajet, abychom zajistili jeich maximální účinnost. Viz kapitola JAK ZAJET NOVÉ BRZDOVÉ DESTIČKY NEBO KOTOUČE NA KOLE.