JAK NAVLÉCT INTERNĚ VEDENÉ LANKO MĚNIČE NA KOLE

Následující text vás provede způsobem, jak instalovat lanko měniče vedené interně v rámu. Pokud chcete s instalací pomoci, navštivte náš cykloservis v Plzni, rádi vám pomůžeme,

Nástroje:

Páska, tenká trubička, hex klíče, štípačky na lanka.

Vedení lanek

Interně vedená lanka vstupují do rámu různým způsobem. Někteří výrobci používají malý otvor, kterým stěží projde bovden, na nových kolech je ale většinou plastový doraz, do kterého pasuje koncovka bovdenu a lze ho vyndat.

Tenká trubička

K instalaci kabelů je vhodné použít tenkou plastovou trubičku, jakými jsou vybaveny nové rámy a jsou odstraněny během stavby kola. Je možné je sehnat v servisech kolech, případně tuto trubičku vyseparovat přímo z bovdenu pro interně vedená lanka, který nařízneme a jehlovými kleštěmi ostraníme bužírku a výztuhu a trubičku vyjmeme.

Postup

  1. Příprava

Ustřihneme lanko zadního měniče pomocí ostrých kleští – je důležité, aby konec lanka nebyl vytřepený, proto ho ustřihneme nad ukotvovacím šroubem.

Lanko zatím nevyndáváme z rámu.

Vyndáme  plastové dorazy z rámu a pak i externě vedené bovdeny a jejich koncovky.

Nasuneme plastovou trubičku na konec lanka u zadního měniče a lanko protáhneme skrz rám, až se konec trubičky objeví v otvoru v horní části dolní trubky rámu. Je důležité, aby trubička zůstala v rámu při vyvlékání lanka, takže ji na obou koncích připevníme páskou k rámu.

  1. Ostranění lanka a instalce nového

Nyní můžeme ostranit lanko z rámu a z řadicí páky.

Provlečeme nové lanko do řadiče a nastřiháme novou délku bovdenu, je-li to potřeba.

Pak lanko provlečeme skrz první část bovdenu včteně koncovek.

Pak lanko navlečeme do konce tenké trubičky přilepeného k rámu a provlečeme ho rámem. Když se konec lanka objeví na druhém konci u středové trubky, můžeme odlepit trubičku z rámu a stáhnout ji z lanka.

Pokud se lanko z nějakého důvodu zasekne či se ztratí v rámu, k jeho vyvedení použijeme silný magnet u jeho vývodu, přičemž tlačíme na lanko z druhé strany.

Osadíme zbylou část bovdenu a pak můžeme ukotvit lanko a seřídit převody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *