JAK VYMĚNIT KLIKY NA JÍZDNÍM KOLE

Před pořízením nových klik je potřeba se ujistit o jejich kompatibilitě se středovým složením. Následující postup se týká výměny klik Shimano se středovým složením Hollowtech. Postup je stejný i u dalších klik, jako je FSA MegaEvo. Neliší se ani u klik Hollowtech pro silniční a horská kola. Níže uvádíme i postup na stahování dalších typů klik (samouvolňovací, čtyřhran spod.). Pokud nechcete výměnu klik provádět sami, obraťte se náš servis jízdních kol v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Pro postup, jak zkontrolovat opotřebení převodníků viz OPOTŘEBENÍ PŘEVODŮ NA KOLE.

Pomůcky:

Momentový klíč, imbusy, klíč na středové složení, gumová palice

Postup:

  1. Demontáž klik

Povolíme upínací šrouby na levé klice pomocí imbusového klíče. Odstraníme plastovou prachovku, kterou se nastavuje tlak na ložisko, pomocí speciálního klíče, který bývá součástí klíče na středové složení.

Nyní bude možné sejmout kliku ze středové osy.

Poklepeme dlaní nebo gumovou paličkou na osu, takže částečně vysuneme pravou kliku a převodníky.

Sundáme řetěz z převodníků a položíme ho na ložisko středového složení.

Úplně vyndáme pravou kliku a převodníky ze středové trubky.

  1. Montáž nových klik

Prostrčíme osu s pravou klikou skrz řetěz a středovou trubku. Podržíme rám a klepneme do kliky dlaní. Není dobré používat palici, protože náraz by rezonoval v ložisku.

Nasuneme levou kliku na osu.

Našroubujeme zpět prachovku do levé kliky a dotáhneme pomocí speciálního klíče. Tím odstraníme mezeru mezi ložisky a klikami, které se pevně usadí na ose.

Nakonec utáhneme imbusové šrouby na levé klice pomocí momentového klíče. Musí být dotaženy rovnoměrně, takže je nejprve plně zašroubujeme a postupně utahujeme momentovým klíčem na 10, 12, 14Nm atd. až na požadovaný moment.

Otestujeme kolo na bezpečném místě.

 

Samouvolňovací kliky

Některé kliky, jako SRAM, FSA, nebo Truative jsou vybaveny samouvolňovacím systémem, povolování šroubu v klice ji stáhne z osy. Součástí upevňovacího systému je prachovka, která je zašroubována přes upínací šroub kliky a slouží  zároveň jako pojistný kroužek šroubu. Její dotažení by mělo být čas od času kontrolováno.

Při demontáži klik necháme prachovku v klice a povolíme imbusový šroub. Ten se opírá o prachovku, takže povolováním stáhne kliku z osy. Pod klikou mohou být umístěny podložky nebo těsnění , jejichž orientaci je potřeba si zapamatovat pro zpětnou instalaci.

Při montáži kliky musíme věnovat pozornost, abychom kliky nasunuli správně zpět na osu. Ta má po celém obvodu zuby, které musí přesně zapadnout do drážek v dutině kliky. Pokud není možné kliku správně nasadit, odstraní se pojistný kroužek, kliky se namontují a kroužek se  zašroubuje zpět (k jeho montáží a demontáži se používá speciální klíč, jehož čepy se nasadí do děr na čelní straně kroužku.

 

Stahování klik ze čtyřhranné osy

Následujíc postup se týká klik starších typů kol se čtyřhrannou osou nebo modernějších klik se středovým složením Octalink, ISIS a podobně, kde je potřeba kliky stáhnout z osy pomocí tzv. stahováku.

  1. Přeřadíme na největší převodník, čímž ochraníme ruce před zraněnním o jeho zuby.
  2. Odtraníme šroub nebo matku z levé kliky a také podložky v klice.
  3. Vybereme správný typ stahováku – většina klik má 8mm šroub, takže na jejich stažení použijeme stahovák s menší koncovkou, u klik se šroubem 12 neb 14mm budeme potřebovat stahovák s větší koncovkou.
  4. Zašroubujeme koncovku stahováku plně dovnitř stahováku, což nám umožní zašroubovat stahovák plně do 22mm závitu v klice.
  5. Stahovák v klice musí být zašroubovat pečlivě a plně než, začneme kliku stahovat, aby při stahování nedošlo k poškození závitu v klice a jejímu znehodnocení.
  6. Pomocí stranového nebo francouzského klíče zašroubujeme koncovku do kliky, až dosedne na osu. Pokračujeme v utahování, až plně stáhneme kliku z osy.
  7. Vyšroubujeme stahovák ze závitu v klice a opakujeme postup na druhé klice.