JAK VYMĚNIT STŘEDOVÉ SLOŽENÍ NA JÍZDNÍM KOLE

Následující postup se týká středového složení Shimano Hollowtech, které používá externí ložiska vně středové trubky podobně jako FSA Mega XO a další modey. To v porovnání s tradičním interním systémem ložisek umožňuje použít větší ložiska, a prodloužit tak životnost středového složení. Pokud nechcete výměnu provádět sami, navštivte náš cykloservis, rádi vám pomůžeme.

Nástroje:

Hex klíče, klíč na středové složení, vazelínu, papírové ubrousky, odmašťovač a kbelík nebo tácek na vypouštění oleje.

  1. Diagnostika

Středové složení, respektive ložiska středového složení, je potřeba vyměnit pokud při otáčení drhnou nebo je v nich vůle. To zjistíme tlakem a tahem na kliky, pohyb klik v ložiscích a klepání prozradí vůli. Viz článek JAK ODHLUČNIT STŘEDOVÉ SLOŽENÍ.

  1. Demontáž klik

Povolíme upevňovací šrouby v levé klice pomocí imbusového klíče a vyšroubujeme prachovku levé kliky pomocí speciálního klíče, kliku stáhneme.

Klepáním dlaní na osu uvolníme pravou kliku. Sejmeme řetěz z převodníků a položíme ho na ložiskovou misku a pravou kliku s převodníky sundáme.

Před demontáží osy je dobré umístit kbelík nebo tác na vypouštění oleje pod středovou trubku, protože středové složení přitahuje vodu a špínu, která jinak po uvolnění středu skončí na podlaze.

  1. Demontáž misek středového složení

Na povolení misek použijeme klíč na středové složení, pravá miska má levý  závit, takže se bude povolovat doprava na rozdíl od levé s pravým závitem. Misku vyšroubujeme rukou a zapamatujeme si orientaci podložek pod miskou, abychom je později správně instalovali.

  1. Čištění

Trubka středového složení bude kontaminována olejem, vodou a špínou, takže bude potřeba ji pořádně vyčistit před instalací nových misek.

  1. Výměna středového složení

Misky jsou označeny L – levá nebo R – pravá miska. Před jejich instalací aplikujeme větší množství vazelíny na závity středové trubky. Nasadíme pravou misku na plastový insert a zašroubujeme ji do rámu (proti směru hodninových ručiček). Opakujeme na levé straně a pak klíčem na misky utahujeme, dokud ucítíme odpor.

  1. Montáž klik

Nasadíme osu a pravou kliku s převodníky skrz řetěz do rámu. Rám podržíme  a klepnutím dlaní do středu kliky ji zarazíme dovnitř. Nepoužíváme kladivo, abychom nepoškodili ložisko.

Nasadíme levou kliku, našroubujeme prachovku a dotáhneme klíčem, čímž ostraníme vůli klik na středové ose. Nakonec dotáhneme šrouby v klice, rovnoměrně, postupně na 10, 12, 14 Nm atd., až dosáhneme specifikovaného utažení, které je většinou vyznačeno přímo na klice.

Podrobnější popis, jak instalovat kliky různého typu viz JAK NAMONTOVAT KLIKY.