CYKLOKROSOVÁ KOLA

Cyklokrosová kola jsou v podstatě silniční kola přestavěna pro překonávání blátivých tras, pískovišť či mimoúrovňových přejezdů, což je činí velmi univerzálními pro jízdu ve volném terénu, podobně jako gravel kola. Viz GRAVEL KOLA.

Pláště

Širší pláště (až 40 mm) s hrubším dezénem umožňují překonávat na cestě pěšiny, bláto, štěrk i písek. Pokud ale kolo přezujete na silniční pláště, lze na tomto kole jezdit svižně i na silnici.

Rám – dojíždění a celoroční turistika

Díky pohodlnější stavbě rámu, umožňující jízdu ve vzpřímené poloze,  a odolnosti, lze na cyklokrosovém kole i dojíždět, zvláště vybavíme-li ho blatníky. (Viz JAK VYBRAT KOLO NADOJÍŽDĚNÍ.)

Pokud ještě doplníme nosič na zavazadla proměníme kolo v turistický speciál.

Vlastníte-li silniční kolo, stěží ho použijete na sněhu, ledu či blátě typické pro naše zimy. Cyklokrosové kolo vám umožní pokračovat v ježdění i v zimě, aniž byste museli přesedat na jiný stroj. Univerzálním ho činí geometrie rámu s delší zadní stavbou přidávající stabilitě kola na kluzkém terénu, kratší horní rámová trubka a méně strmé úhhly hlavové trubky, umožňující jízdu ve vzpřímené poloze a lepší kontrolu  nad kolem v těžších podmínkách. Vidlice se světlou výškou umožňuje přezout na širší pláště s hrubším dezénem zlepšující trakci na sněhu a ledu. (Viz TURISTICKÁ KOLA).

Vidlice a brzdy

Vidlice cyklokrosových kol jsou širší, takže se v jejich korunách nehromadí bláto či sníh. Ze stejného důvodu jsou kola vybavena kotoučovými brzdami, vhodnějšími do vlhkých podmínek, hydraulickými ve vyšší třídě. Ty mají větší účinnost i modulaci. Standardně pevné osy a bezdušové pláště opět posunují kolo do vyšší třídy.

Převody

Pokud jde o převody, někteří jezdci preferují kombinaci se dvěma převodníky vpředu, typickou pro silniční kola. Ta umožní pod kopcem odlehčit převod jedním kliknutím páky řadiče. Mnohem jednoduší řazení, bez křížení řetězu a méně náchylnější k závadám nabízejí systémy s jedním převodníkem vpředu a  velkým rozsahem kazety vzadu (až 12 kolečko s 10 až 50 zuby jako u SRAM Eagle).

Technika jízdy

Cyklokrosové kolo má potenciál, abyste vás vychovalo zdatného silničního jezdce, který bez problému v rychlosti projíždí zatáčky na mokrých silnicích, správně posouvá těžiště těla při stoupání na jarních či podzimních mokrých či zelených cestách, odlehčí přední kolo při průjezdem výmolu na silnici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *