JAK SKLADOVAT KOLA DOMA

Trvalý způsob uskladnění kol

  1. Vertikální uchycení

Jedná se o způsob uchycení většinou pomocí háku, který drží jízdní kolo za přední ráfek. Tento způsob umožňuje skladování velkého množství jízdních kol, a je proto rozšířený v bikeservisech.

Nejjednodušíí variantou jsou háky, které se upevní do hmožděnky ve stopě, zdi či trámu. Jsou běžně k dostání v železářství, ale specializovaní výrobci nářadí na kola, jako například Park Tool, nabízejí různé velikosti háku, které umožní skladovat kola I s velmi širokými plášti, jako je fat bike.

Na trhu jsou I sofistikovanější typy háků, které se upevňují na zeď, a kromě háků jsou vybaveny i oporou pláště kola o zeď, včetně prvků pro jeho ukotvení.

Ještě sofistikovanější metodou jsou nástěnné držáky s panty (Feedback Velo Hinge), které umožňují natáčení kola o 180°, což umožní pootočit kolo více ke zdi, nebo skladovat vice kol blízko sebe, aniž by zabírala tolik místa do hloubky. Držák jako SteadyRack se navíc vůbec nedotýká ráfku. Tyto varianty držáku jako jsou však také mnohem dražší.

  1. Horizontální zavěšení

Toto řešení vyžaduje vice protoru na zdi , ale zase zabírá mnohem méně místa do hloubky.

Nejběžnější jsou držáky, které se upevňují ke zdi. Dražší variantou jsou držáky, které umožňují nastavit jejich výšku či háky podle tvaru horní trubky kola, nebo jsou kombinací věšáku a police, na niž je možné odložit například helmu.

  1. Závěsné držáky pod strop

Tyto držáky jsou určené pro skladování v prostorech s nadmírou místa u stropu. Jsou trochu náročnější na montáž a jsou řešením pro cyklisty, kteří jezdí spíše výjimečně. Jsou běžně k dostání v železářství a centrech pro kutily.

Mobilní způsob uskladnění kol

Mobilní stojany, které obvykle umožňují uskladnění dvou až čtyř kol horizontálně nad sebou, jsou trojího typu. Upevnitelné mezi podlahu a strop pomocí pružiny či závěsů, není problem je kdykoli odstranit, opíratelné o zeď – žádné nároky na instalaci, či samostatně stojící  – přemístitelné dle potřeby.

Jiná řešení uskladnění kol
Existují další řešení uskladnění kol. Například k zavěšení na dveřích pokoje (Gear Up), který drží na dveřích vahou kola, ale může působit problém při otevírání dveří.
Podlahové stojany

Nejjednodušší je určitě, pokud máme možnost kolo zaparkovat přímo na podlaze. Pro tento účel pak slouží různé podlahové stojany.

Zajištění kola

V závislosti na tom, kde kola uskladňujeme, je dobré zvážit možnost zajištění kola. Některé z výše uvedených držáků, zejména ty permanentní, jsou opatřené otvory na lanko či podkovu, takže je možné kolo do nich zamknout. To půjde jen stěží u mobilních stojanů.

Viz ZÁMKY NA KOLO.