PRŮVODCE VELIKOSTMI DĚTSKÝCH KOL

Při volbě dětského kola se soustředíme na to, aby dítě pohodlně dosáhlo na řidítka, při stoje obkročmo nad kolem se nedotýkalo horní rámové trubky a s ohledem na velikost ruky mohlo dobře ovládat brzdové páky. Nejlepší dětská kola mají dětskou velikost pák, jejichž pozici vzhledem k řidítkům lze donastavit, dětské velikosti klik, sedel a řidítek.

Následující tabulka přináší přehled o různých velikostech kol (ráfků) a přibližném věku, pro který jsou tyto velikosti kol (ráfků) vhodné, stejně jako o minimální délce vnitřní nohy vhodné pro každou velikost kola (ráfku). Důležitým parametrem při volbě dětského kola není věk dítěte, ale jeho výška a délka nohy.

Přibl. věk      Vel. ráfků       Min. délka nohy       Min. výška

[Roky]            [Palce]            [Palce]     [Cm]        [St./Pal.] [Cm]

2+                   12in (odr.)      12in         30cm          2ft 8in      88cm

3+                   14in                15in         38cm          3ft 3in      98cm

4+                   16in                16in         42cm          3ft 5in      104cm

5+                   18in                18in         46cm          3ft 8in      112cm

6+                   20in                20in         52 cm         3ft 11in     120cm

8+                   24in                23in         57cm         4ft 2in       127cm

10+                 26in                25in         64cm         4ft 7in       140cm

 

12″ kola – odrážedla – věk 2+

Tato malá odrážecí kola, která mají původ ve Skandinávii, nemají pedály ani brzdy, což nutí děti učit se udržovat rovnováhu a pohánět kolo vlastním tempem. Pokud se jízdu na odrážedle naučí, nepotřebují balanční kolečka, když přejdou na skutečné kolo.

Odrážedla se vyrábějí z různých materiálů, ale nejlepší volbou jsou ta s kovovým rámem a gumovými koly. Plastová nemají příliš velkou výdrž v chladném a a vhkém počasí.

14-16″ kola – první kolo s pedály – věk 3+

Pokud dítě zvládlo jízdu na odrážedle, nemusí být toto kolo vybaveno balančními kolečky. Důležité při výběru prvního kola je správná velikost, volit větší kolo, s tím, že díte do něj doroste je chybou, protože to učiní kolo méně pohodlné a bezpečné, a může malého cyklistu od ježdění odradit. Dítě musí být schopno stát nad kolem, aniž by se dotýkalo horní trubky a dosáhnout pohodlně na řidítka. Kola bývají vybavena ráfkovými nebo pedálovými brzdami.

20″ kola – první kolo s převody – věk 6+

Tato kola jsou již vybavena převody, obvykle jedním převodníkem a několika kolečky vzadu, přičemž se řadí otáčením gripu. Obvykle mají ráfkové brzdy.

24″ kola – všestranná pro delší jízdy – 8+

Tato kola jsou vhodná pro jízdu na silnici i mimo ni, univerzální 24-palcová kola se vypořádají s terénem a hrboly lépe než kola 20-ti palcová. Jízdy se začínají počítat na kilometry, nikoli minuty.

Jako u všech dětských kol, důležité jsou správné velikosti kompenentů, jako kliky, gripy, brzdové páky a řidítka.

26″ kola – menší dospělá kola – věk 10+

Tato původní velikost horských kol je posledním krokem do světa dospělých kol. Rámy 11, 14 a 15″, horská i silniční kola jsou dostupná v těchto velikostech. Kromě velikosti jde o plnohodnotné dospělé kolo.

700C/650b/29″ – velký okamžik

To jsou největší velikosti kol (ráfků) na trhu a jsou vhodná pro starší a vyšší děti v kombinaci se správnou velikostí rámu. 650b je velikost mezi 26-ti a 29-ti palcovými koly, tato kola bývají nepřesně označována jako 27,5 palcová kola. 700C je velikost silničních kol, která je ekvivalentem 29 palcových horských kol.

Viz také BEZPEČNOSTNÍ PROHLÍDKA DĚTSKÉHO KOLA.