JAK VYMĚNIT HLAVOVÉ SLOŽENÍ NA KOLE

Hlavové složení je opotřebováváno nárazy předního kola na překážky na cestě, či vodou, zejména při tryskovém čištění. Pokud seřízení či výměna ložisek neodstranila problémy s vůlí či drhnutím hlavového složení (viz JAK SEŘÍDIT HLAVOVÉ SLOŽENÍ) , pak je čas vyměnit hlavové složení případně vidlici.

Pokud si nejste jisti, raději výměnu svěřte našemu servisu jízdních kol v Plzni, rádi vám pomůžeme.

Nástroje:

Lis na misky hlavového složení, 5mm imbusový klíč, narážeč korunky (aternativně kluzné kladivo), teflonový tuk, vyrážeč misek, kladivo, palice, dřevěný špalík, vyrážeč korunky sloupku vidlice, velký plochý šroubovák, momentový klíč

Postup:

  1. Upevníme kolo do stojanu, vymontujeme přední kolo a přední brzdu a brzdovou hadičku z přední vidlice (u hydraulických kotoučových brzd).
  2. Odstraníme řadicí lanka a hadičku zadní brzdy z rámu, čímž uvolníme řidítka z hlavové trubky, aby byla instalace snazší.
  3. Povolíme představec střídavým povolováním jeho upínacích šroubů o čtvrt otáčky, abychom předešli poškození šroubů.
  4. Vyšroubujeme zátku hlavového složení, zatímco přidržujeme vidlici, aby nespadla na zem.
  5. Sundáme řidítka a představec a dáme je stranou, aniž přitom přehneme nebo natáhneme zadní brzdovou hadičku.
  6. Sundáme kroužky hlavového složení a vytáhneme vidlici. Je možné že budeme muset na vidlici poklepat palicí, abychom ji uvolnili.
  7. Pokud vlastníme vyrážeč misek, použijeme ho na jejich demontáž. Pokud ne, použijeme plochý šroubovák a kladivo. Vyrážíme misku postupně na protilehlých stranách.
  8. Pokud vlastníme stahovák korunky z vidlice, pak ji použijeme na její stažení ze sloupku vidlice. Pokud ne, vidlici přetočíme a sloupek opřeme o kousek dřeva. Pomocí plochého šroubováku a kladiva korunku vyrazíme. Opět vyrážíme kroužek postupně údery na protilehlých stranách.
  9. Pečlivě očistíme vnitřek hlavové trubky a sloupek řízení. Ústí hlavové trubky, kam budem instalovat misky, vymažeme tukem. To nejen usnadní jejich instalaci, ale do budoucna zbrání vrzání při uvolnění misek.
  10. Korunku isntalujeme pomocí speciálního narážeče, případně kluzného kladiva, pokud ho vlastníme.                                                                                                                                                       Pokud nemáme ani jeden z těchto nástrojů, korunu vidlice opřeme o roh pracovního stolu a korunku nasuneme na sloupek plochu stranou dolů. Pomocí dřevěného bloku a kladiva korunka narazíme na sloupek. Opět postupujeme pomalu s údery naprotilehlých stranách korunky.
  11. Misky musí být instalovány pomocí speciálního lisu, jinak riskujeme poškození rámu.                 Misky umístíme na lis, který zajistíme v hlavové trubce. Misky musí jít do rámu rovně, zprvu na něj vyvíjíme jen malý tlak, pak je nalisujeme zcela do hlavového trubky.
  12. Nyní vymažeme misky tukem, i když používáme zapouzdřená ložiska, abychom eliminovali vrzání a kontaminaci vodou. Tukem vymažem také korunku vidlice. Vložíme ložiskové kroužky a na ně aplikujeme další vrstvu tuku. Tukem namažeme také těsnící kroužek a kuželovou vrchní misku.
  13. Nyní nasadíme vidlici do hlavové trubky. Pokud má hlavové složení plastové prachovky, ujistíme se, že sedí na místě a nejsou skřípnuté vidlicí.                                                                                  Nasuneme kroužky řízení a také představec zpátky na skoupek řízení. Pokud isntalujeme jiný typ hlavového složení, bude možná nutné přidat jiný počet či jinou velikost podložek, tak aby představec byl o 2 až 3mm výše než hrana sloupku. Zajistíme zátkou, ale zatím ji neutahujeme, stejně jako šrouby představce.
  14. Nasadíme zpět přední kolo a namontujem přední třmen a upevníme hadičku. Pak namontujem zpět řadicí lanka a hadičku brzd na rám.
  15. Nyní dotáhneme zátku tak, aby nebyla v hlavovém složení vůle.                                                            Vůli detekujeme tak, že zamkneme přední kolo, dlaň přiložíme na spodní misku hlavového složení a lomcujeme s kolem dopředu a dozadu. Pokud cítíme v dlani vůli, zátku přitáhneme a test opakujeme.
  16. Jakmile je hlavové složení seřízeno, utáhneme šrouby předtsavce, rovnoměrně a postupně.