JAK ZKRÁTIT SLOUPEK ŘÍZENÍ NA KOLE

Sloupek řízení je nutné zkrátit při instalování nové vidlice či pokud chceme snížit pozici řidítek a nechceme vkládat vymezovací kroužky nad sloupek představce.

Nová vidlice bude vyžadovat narážení nové korunky, což vyžaduje speciální nástroj. Nesprávná instalace kompromituje řízení kola, chcete-li s ní pomoci, navštivte náš cykloservis v Plzni.

Nástroje:

Pila s příslušným plátkem dle materiálu sloupku, držák na řezání trubek, odmašťovač, papírový ubrousek, pilník či brusný papír, malý plochý šroubovák

Postup:

  1. Demontáž a označení délky

Sundáme přední kolo a demontujeme brzdový třmen a brzdovou hadičku, případně brzdové čelisti (dle typu brzd – ráfkových nebo kotoučových).

Vyšroubujeme zátku hlavového složení pomocí 4 nebo 5mm imbusu a sundáme kroužky řízení umístěné nad představcem.

Je dobré zapamatovat si způsob sestavení hlavového složení při jeho demontáži, abychom ho mohli pak správně nainstalovat zpět.

Pomocí šroubováku udělám rýhu na sloupku co nejblíže k vrcholu představce. Od zářezu pak budeme měřit zkrácení sloupku, tak si musíme být jisti, že chceme mít hlavové složení v této výšce.

Povolíme šrouby představce a sundáme ho a řidítka připevníme k horní trubce např. pomocí řemínku ze starších klipsen.

Sundáme kroužky řízení umístěné pod představcem a kroužky hlavového složení  a svážeme je páskem.

Vidlici vyklepneme z hlavové trubky, dáme pozor aby nám nespadla na zem.

  1. Měření a řezání

Upneme držák trubky do svěráku a sloupek řízení do něj. Pomocí náhradního kroužku řízení a šroubováku vyznačíme linii řezání asi 3mm pod první značkou (směrem ke koruně vidlice).

Nyní bude potřeba posunut ježka hlouběji do sloupku podle toho, jak moc sloupek zkrátíme. (Viz článek JAK INSTALOVAT JEŽKA ŘÍZENÍ.)

Posuneme značku řezání do jedné linie s drážkou v držáku trubky a sloupek upneme.

Vezmeme pilu a vložíme ji do vodítka držáku. Začneme řezat s vědomím, že zuby pily řežou pouze jedním směrem a že plynulý řez přinese nejlepší výsledek.

Prořízneme trubku po celém obvodu, až volný konec odpadne.

Pomocí pilníku ostraníme otřepy.

  1. Reinstalace

Vrátíme vidlici do rámu a poskládáme hlavové složení včetně všech podložek. Nasadíme představec s řidítky a zašroubujeme zátku. Seřídíme ložiska (viz článek JAK SEŘÍDIT HLAVOVÉ SLOŽENÍ), srovnáme řidítka a utáhneme šrouby představce dle specifikace výrobce.

Osadíme zpět brzdy a kolo.