SHIMANO STEPS – KOMPONENTY PRO E-BIKE

STEPS je zkratka pro Shimano Total Electric Power System, tyo komponenty japonský gigant vyvinul speciálně pro osazení na elektrická kola.

Podobně jako u Bosche, jedná se o šlapacího asistenta, což znamená, že pro aktivování motoru je nutné šlapat. STEPS elektrické komponeny jsou navrženy tak, aby jízda na elektrokole byla co nejvíce podobná jízdě na normálním šlapacím kole a bylo co nejjednodušší je používat.

Ze zákona je dáno, že výkon motoru je limitoán 250 watty a maximální rychlost kolapři jízdě za pomocí asistenta nepřesáhne 25km/h.

Výhody elektrického kola

 

Shimano STEPS komponenty byly vyvinuty por dva druhy jezdců na kole. Cyklisté, kteří jezdí po městě, protože buď nemohou řídit nebo chtěí ušětřit peníze na dojíždění, ale nechtějí dojet do zaměstnání zpocení. Druhá supina jsou cyklisté, kteří jezdí na kole ve volném čase, ale chtějí na kole zvládnout delší trasy, bez námahy nebo chtějí držet krok s lépe fyzicky vybavenými cyklisty.

Hlavní výhody elektorkola  s asistentem při šlapání:

– dostatek energie na snadné vyjetí kopců;

– extra pohon pro smazání zpomalujícíh efektu protivětru;

– schopnost urazit delší vzdálenosti s menší únavou ( vzávislosti na výdrži baterie).

 

Z čeho se Shimano STEpS skládá ?

 

Poháněcí jednotka

Systém zahrnuje 250-ti  wattovou, 36 voltovou poháněcí jednotku, která pomůže dosáhnout větší rychlosti, ale vypne se po dosažení rychlosti 25 m/h. Je možné jet na kole rychleji, ale jen díky šlapání nebo zemské přitažlivosti (z kopce).

Poháněcí jednotka disponuje maximálním kroutícím momentem 50 nanometrů a podle výrobce váží 3,2 kg, což z ní činí nejlehčí elektropohon na trhu. Motor je vybaven celou řadou senzorů, které sledují kroutící moment, kadenci šlapání, brždění a rychlost, a podobně jako baterie je vyráběn v černé a šedé barvě.

 

STEPS batrie

STEPS nejnovější lithium-ion baterie má 500 wattovou kapacitu a v porovnání se 400 wattovým předchozím modelem se kapacita zvýšila o 20 procent. Může být namontována na spodní rámovou trubku nebo na zadní nosič.

Baterie potřebuje čtyři hodiny k plnému nabití, ale pouze dvě hodiny pro nabití na 80 procent. Shimano předpokládá, že baterie vydrží tisíc nabíjecích cyklů, což by mělo odpovídat ujetí zhruba 60 tisíc kilometrů samzřejmě v závislosti, jak moc asistenta při šlapání využíváme. Baterii na konci životnosti lze vyměnit, nová stojí více než 10 tisíc.

 

STEPS převody

STEPS je vybaven jednopřevodníkem vpředu, který může mít buď 38 nebo 44 zubů, a kliky jsou 170 nebo 175 mm dlouhé. Vzadu je možné osadit kolo kazetou nebo interní převodovu jendotkou v náboji s osmi až jedenácti rychlostmi. Součástí  převodů je kryt na řetěz, takže není nutné si svazovat nohavice.

 

STEPS systém nejen usnadňuje šlapání, ale pomýhá i s řazením. Di2 Nexus interní převodová jednotka má mechaickou verzi, ovládanou tlačítky ze řidítek, nebo verzi s automatickým řazením. Automatické řazení využívá tzv. symptomatický systém řazení, který odečítá kadenci a výkon kola při jízdě a podle toho volí převody odpovídající rychlostik kola. Je možné nastavit citlivost systému, tak aby řazení odpovídalo určité kadenci šlapání. Pokud kolo zastavíte, systém automaticky přeřadí na nižší převod, aby bylo možné kolo bez problému rozjet z místa.

 

A pokud už nemůžeme šlapat amusíme kolo tlačit, je STEPS sytém vybaven asistentem při chůzi, což může být u plně naloženého kola velká pomoc.

 

STEPS displej

Displej, který se montuje na řidítka, funguje více méně jako klasický počítač. Ukazuje rychlost, ujetou vzdálenost, čas strávený jízdou a podobně. Ale také si na něm můžete přečíst, v jakém módu je poháněcí jednotka využívána, jaký převod je aktuálně zařazen a odhadovaný dojezd dle zbývající kapacity baterie.

Počítač STEPS, ale není jen pasivním cyklopočítačem, analyzuje data generována při jízdě, aby byl schopen přesněji odhadnout dojezdovou kapacitu baterie.

 

Kola vybavená Shimano STEPS komponenty

Na trhu je mnoho výrobců hybridních kol, kol určených na dojíždění či horských kol, která jsou vybavena Shimano STEPS komponenty.

 

Shimano STEPS E8000 sada

Shimano STEPS E8000 je alternativní sada komponetů určená pro elektrická horská kola. Mohou být osazena na all-mountain, trailová nebo cross-country kola. V porovnání se základní systémem, E8000 poháněcí jednotka vybaví kolo větším kroutícím momentem při nižší kadenci šlapání, aby bylo možné efektivněji využívat asistenta při jízdě do prudkého kopce.

Maximální kroutící moment je 70 Nm a systém je kompatibilní se Shimano Di2 sadou komponentů pro horská kola.

 

Více viz ELEKTROKOLA, NA PLNÝ PLYN, ELEKTRICKÁ HORSKÁ KOLA, JAK ELEKTRIFIOVAT VLASTNÍ KOLO.