JAK NASTAVIT VÝŠKU ŘIDÍTEK MTB KOLA

Výška sedla oproti výšce řidítek posouvá těžiště jezdce nad kolem. Pokud jsou řidítka výrazně níže než sedlo, přesouvá se váha více na přední kolo, což zlepšuje trakci.  Jízdní pozice je navíc více vycentrovaná mezi oběma koly, což zlepšuje kontrolu nad ním, především při stoupání. Tyto rozdíly jsou pak markantnější mimo silnici, zejméne u 29-erů.

Podložky v hlavovém složení

Nejjednodušším způsobem, jak upravit výšku řídítek je pomocí podložek v hlavovém složení. Většina kol má mezi 20 až 30mm těchto podložek, z nichž každá je 10 nebo 5 mm vysoká. Přendáním podložky nad představec, snižíme výšku řidítek o příslušný rozměr.

  1. Kolo na zemi, povolíme šrouby upínáku představce na sloupku řízení.
  2. Odšroubujeme zátku hlavového složení.
  3. Vysunume představec ze sloupku vidlice.
  4. Vyndáme tolik podložek, o kolik chceme řidítka snížit.
  5. Nasadíme zpět představec a podložky nasuneme nad něj.
  6. Horní podložka musí být 3-5mm výše než hrana sloupku, aby zátka tlačila na podložku, nikoli na sloupek, a bylo možné přenastavit vůli v ložiscích. Karbonové sloupky řízení naopak vyčnívají nad hranu představce, aby nedošlo k poškození horní hrany sloupku přílišným utažením. Nastavení ložisek pak zajistí podložka, která se vloží nad představec. Viz ZÁKLADNÍ ZÁSADY PŘI OPRAVĚ KOLA.
  7. Zašroubujeme zátku prsty, jen dokud neucítíte odpor.
  8. Srovnáme představec do linie s předním kolem a dotáhneme rovnoměrně oba šrouby v upínáku 5-8 Nm.
  9. Aktivujeme přední brzdu a s rukou na hlavovém složení zalomcujeme lehce s řidítky – pokud je slyšet klepání sloupku řízení o hlavovou trubku, povolíme upínák a dotáhněte zátku o čtvrtinu otáčky.
  10. Postup opakujeme, dokud slyšíme klepání. Řidítka se musí otáčet volně, pokud ne, je hlavové složení přiliš utažené. Pokud není možné vůli odstranit nebo je pohyb v hlavovém složení hrubý, je potřeba vyměnit ložiska.

Viz také SERVIS HLAVOVÉHO SLOŽENÍ.

 

Představec

Výšku řidítek je možné snížit i přetočením představce, který je většinou u horských kol montován s náklonem směřujícím vzhůru. Postup práce je stejný jako při přeskládání podložek v hlavovém složení.

Viz také JAK NASTAVIT ŘIDÍTKA, ŠÍŘKA ŘIDÍTEK.