TURISTICKÁ KOLA

Klasická turistická kola

Tato kola jsou podobná silničním kolům staršího typu, mají ocelový rám, kožené sedlo,dva košíky na láhev, blatníky po celé délce kol, přední a zadní nosič na bagáž, velký rozsah převodů a širší turistické pláště. Klasický vzhled má stále své příznivce a ocelové rámy se dají opravit kdekoli na cestě.

Cyklista sedí ve více vzpřímené pozici než na silničním kole, talže má lepší přehled v husté dopravě, ale kolo je výrazně těžší vporovnání s moderními koly. Není už tolik výrobců těchto kol, ale pořád se vyrábějí.

  1. Moderní cestovatelská kola

Tato kola jsou známá pod různými jmény, cestovatelská adventure kola, gravel, all-road, enduroroad kola. Na rozdíl od klasických kol mají moderní rámy, kotoučové brzdy, široké pláště a schopnost jezdit mimo silnice.

V porovnání s podobnými cyklokrosovými koly turistické rámy jsou stavěné pro uvolněnější, stabilnější jízdní pozici, mají silniční řidítka a velmi odolnou konstrukci, takže mohou být ježděny celé dny v drsném terénu. Umožňují rychlou, ale kontrolovanou jízdu, ale můžete na nich vozit veškerou svoji turistickou výbavu.

Rámy těchto kol bývají vyrobeny z rozličných materiálů – ocel, slitina, karbon. Lze nalézt i titanové rámy, které jsou ale nejméně cenově dostupné a hůře k sehnání.

Tato kola jsou stálě více oblíbená, protože nabízejí skvělou všestrannost. Pokud je osadíte hladkými silničními plášti, jsou rychlá jako silniční kola. Pokud tyto pláště vyměníte za univerzálnější a vybavíte kolo blatníky, můžet se vydat na měsíce dlouhou cestu s ruksakem. Kolo bude výborným nástrojem pro dojíždění.

  1. Hybridní kola s rovnými řidítky

Tato velmi populární kola mezi turisty kombinují odolné pláště s rovnými řidítky a solidními slitinovými rámy, jsou osazena blatníky, nosiči na bagáž, moderními komponenty, jako kotoučové  brzdy.

Hybridní kola nejsou stavěna pro náročnou jízdy mimo silnice, jsou ideální pro víkendové vyjížďky  nepříliš daleko od domova. Nejsou příliš těžká, ani drahá, ale až na výjimky bývají trochu méně výraznějšího vzhledu.

  1. Elektrická kola

Kola s asistencí elektrického motoru mají podobnou rámovou konstrukci jako hybridní kola, ale na rozdíl od nich umožňují cestovat na mnohem delší vzdálenosti. Nutno říct, že při porovnání elektrokola s hybridními koly jde cena i váha výrazně nahoru, a navíc je nutno plánovat výlet na trase s dobíjecími stanicemi, obvyklý dojezd 15 Ah elektrokola mají je až 100 km. Viz ELEKTROKOLA, SHIMNANO STEPS.

Technologie při výrobě elektrických kol jde stále dopředu a tato kola jsou výborným řešením pro lidi, které odrazují kopce, ačkoli jinak si rádi oddávají jízdě na kole. Jsou řešením i pro starší ročníky lidí, kteří by se rádi vrátili k cylistice, nebo pro cyklisty (cyklistky), kterým elektrokolo pomůže držet krok s partnerem, který je výrazněji lépe fyzicky vybaven. Viz ELEKTRICKÁ HORSKÁ KOLA.

Je dokonce možné vybavit elektropohonem vaše vlastní kolo, například snadno instalovanými pohony zadních kol. S klesajícími výrobními náklady by se přídavné elektromotory mohly brzo stát standardním doplňkem pro jízdní kola. Viz JAK ELEKTRIFIKOVAT VLASTNÍ KOLO.

Není potřeba se obávat ani překročení povolené rychlosti pro elektrokola, která je 25 km/h, neboť pohon je aktivován pouze šlapáním a elektromotory jsou vybaveny omezovačem rychlosti. Viz ELETROKOLA – NA PLNÝ PLYN.

  1. Expediční cetsovatelská kola

Expediční kola byla vyvinuta  pro skutečné cestovatele. Splňují jednoduché zadání, být schopen cestovat na kole, kdekoli na světě a v jakémkoli terénu.

Tato kola jsou navržena podle osvědčeného receptu, všechny jejich komponenty jsou velmi festovní, ale jednoduše nahraditelné. Rámy a vidlice těchto kol jsou ocelové, takže je lze opravit svařováním. Ráfky jsou 26-ti palcové, tedy nejdostupnější velikost.  To vše se podepisuje pod cenou expedičních kol, která začíná na 25 tisících a stoupá do nebe. Zaplatit za solidnost musíme být připraveni i vyšší vahou kola.

Nutno říct, že tato kola nejsou rozumnou volbou pro lidi, kteří podnikají pouze víkendové vyjížďky do přírody, či delší, týdenní výlety. Pro víkendové turisty budou lepší volbou  gravel, hybridní nebo elektro kola. Na druhou stranu, kdo jednou propadne cykloturismu…

Nosiče na kolo a brašny

S prodlužujíc se jízdou na kole stoupá nutnost vybavit kolo na přepravu výbavy a bagáže. Ruksak není tím nejlepším řešením, není zdravý na páteř a přinejmenším způsobí pocení během jízdy.

Nosič na kolo a speciální brašny sou velmi praktické pro převážení výbavy, brašny bývají konstruovány podobně jako lodní vaky, takže do nich nezatéká voda. Moderní metodou k převážení bagáže je přivázat bagáž k rámu kola.

Další výbava turistického kola

Kolo lze vybavit dalšími věcmi, která usnadní vaši ecpedici – GPS počítač, který vás udrží na správné trase a bude počítat kilometry, solární nabíječka, která dodá šťávu všem přístrojům, a světlo, které umožní jízdu za soumraku či v noci.